keskiviikko 24. elokuuta 2011

Turistista paikalliseksi

Oon yrittänyt jo parin päivän ajan kirjoittaa uutta postausta, mutta aina on homma jäänyt kesken. Tosiaan oon ollut kipeänä keskiviikosta lähtien enemmän tai vähemmän, torstaina ainakin oli kuumetta. Tänään mun käheä viskibassokin osoitti hiipumisen merkkejä, ei tartte enää leikkiä ladyboyta. Yskäkohtaukset bussissa on kuitenkin vieläkin arkipäivää.

Täällä on ollut tosi kuuma, lämpötila ollut aina suunnilleen +30C. Tänään oli supertuskaista, kun huippulukemaksi taisi tulla +34C eli suhteellinen kuolema ja huomenna on ainakin sama meininki (http://news.bbc.co.uk/weather/forecast/54). Oon kuitenkin yllättävän hyvin selvinnyt tästä superkuumuudesta, sillä tää ei oo suomalaistyyppistä Mombasaa. Suunnilleen joka päivä ollaan oltu maauimalassa ja rusketusraidat alkaa olla aika mehevät. Huomenna otetaan vauvaöljy messiin, jos sillä saisi mun vaaleaan vatsaan väriä ja shortsirusketusraidat historiaan.

Oon viihtynyt täällä tosi hyvin, on vaan niin mahtavaa asua oikeasti Wienissä. Hinnat on kokemuksen puolesta naurettavan halvat sekä baarissa että kaupoissa. Spritzer eli puolet viiniä ja puolet vichyä maksaa reilu 2e baarissa ja drinkit on about puoleen hintaan Suomen tasosta. Ruoka on liian halpaa ja hyvää ja hedelmät maistuu kaikki paremmalta täällä kuin Suomessa. Tosin suomalaiset mustikat peittoaa ylivoimaisesti täkäläiset vastineensa.

Vaatteet, kengät ja laukut on myös liian halpoja, kapsahdin kenkiin jo kolmatta kertaa. Pakko pitää kerran kuukaudessa shoppailupäivä, sillä raha katoaa tosi helposti kaikkeen täällä naurettavien hintojen takia. Ai niin, kaikki alkoholi on K-18 ja niitä myydään kaikissa ruokakaupoissa. Tuntuu pikkasen kornilta kattoa maitohyllyn vieressä avautuvaa suurta viinakaappiosastoa.

Tutustuminen uusiin ihmisiin on äärettömän helppoa täällä. Samassa kaupunginosassa on tällä hetkellä minun ja Lauran lisäksi myös kaksi muuta suomalaista au pairia, ihan huippua! Ehdittiin kerran nähdä viime viikonloppuna porukalla, mutta seuraava tapaaminen on varmaan kohtalokkaasti perjantaina. Viime lauantaina oli erään mun perheen entisen au pairin synttärit ja sieltäkin tarttui pari paikallista kontaktia. Jengi on avoimempaa ja helposti lähestyttävämpää kuin Suomessa, muuten kulttuuri on yllättävänkin samantapainen. Sen takia täällä onkin niin helppo olla.

Tällä hetkellä täällä on menossa FilmFestival raatihuoneentorilla, eli joka päivä isolta screeniltä näytetään lähinnä klassisen musiikin konsertteja ilmaiseksi katseltavaksi. Käytiin suomalaispoppoolla siellä sunnuntaina, mutta ehdittiin nähdä vain kapellimestarin kyyneleet ja aplodit. Tässä myöhemmin siellä on Street Festival ja ajateltiin mennä sinne ajoissa. Täällä on muutenkin lähes koko ajan suurempaa ja pienempää tapahtumaa menossa, eilen oli Syyrian hallinnon vastainen mielenosoitus Stephansplatzilla ja tänään samassa paikassa oli jätkäporukan brakedance-show, mikä oli ihan hillitön. Aivan mahtavaa jengiä vaan täällä.

On ihan mahtavaa tietää, miten upea vuosi on tiedossa, kun jo nyt on näin höllivä meininki. Vielä kun nuo saksan kielen kurssit alkaisivat, niin pääsisi kunnolla vauhtiin. Vielä aika usein turvaudun englantiin, jos sönkötyssaksa ei onnistu. Joskus on kuitenkin vaan pakko sönköttää, kun ei kaikki paikalliset vain osaa englantia.

Vielä on jonkin verran turistimainen olo, mutta aina ajoittain tunnen itteni aika paikalliseksi jo. Osaan aika hyvin ulkoa metrokartan ja tiedän, miten pääsee mistä mihinkin, mutta sekoiluja ja sattumuksia silti sattuu. Viime lauantaina kun tultiin baarista Lauran kanssa bussikuski ohjasi meidät väärään bussiin ja lopputuloksena oli aamukuudelta istuminen 16. kaupunginosan kadulla vitsiintyneenä ja väsyneenä. Onneksi aamuvirkut leipurit sitten soitti meille taksin, sillä meillä ei ollut taksin numeroa. Joo, nyt oon tallentanut sen jo puhelimeen.

Mulla on pieni pohdinta myös menossa joulukuun lomastani Suomessa. En tiedä, olisinko siellä vain jouluviikon ja palaisin uudeksi vuodeksi Wieniin, vai viettäisinkö uuden vuoden Suomessa. Toisaalta olisi kivaa hengata siellä vähän pidempi aika ja käydä Jyväskylän lisäksi Helsingissä, mutta toisaalta Wienin uusi vuosi olisi varmasti huikea.

Ai niin! Oli vähän jäätävää saada jäätee vedellä lantrattuna ravintolassa. Pyysin teetä ja vettä, joten ne toi sitten jääteetä vedellä. No onneksi sain kans oikean teen messiin.

2 kommenttia:

  1. tulee niin mieleen ranska-ajat ku lukee näitä juttujas :DD sanon tän taas miljoonannen kerran mutta ääääääää haluun takas. epäreiluuuuuu. ps. se sun osote ois kiva!

    VastaaPoista
  2. Haha uskon Roosa! Nyt vaan niin ymmärrän sua paljon paremmin, kuin samanlaista kokemusta oon nyt saamassa :D pistän sulle katuosoitteen faboon!

    VastaaPoista